SZÁLAS VAGY FILTERES? MELYIK A LEGJOBB VÁLASZTÁS?

teázás nem csak napjainkban, de már évszázadokkal ezelőtt is hatalmas népszerűségnek örvendett. Mindegy, hogy egy családi vagy baráti teázásról van szó vagy csupán egy bekuckózós délutánról, estéről, amit a kedvenc könyvünk társaságában vagy épp kedvenc sorozatunk előtt ülve töltünk. Az, hogy ki milyen teát fogyaszt, függhet attól is éppen akkor milyen a kedve, a hangulata az illetőnek vagy attól, hogy inkább a gyengédebb vagy az erőteljesebb, az édesebb, esetleg kesernyésebb ízeket kedveli.

 A minden tea esetében a filterekbe kerülő tealeveleket, szárítmányokat különféle osztályozás után filter minőségűre vágják, ezt követően kerülnek bele a kis tasakokba. A valódi szálas teákban csak és kizárólag a teacserjék levelei,  friss hajtásai, valamint rügyei kerülnek, melyeket kézzel vagy gépekkel szednek a megfelelő időben. Ezt követően dolgozzák fel, gőzölik, oxidálják, fermentálják aszerint, hogy milyen teát ( zöld, fekete, vörös, sárga...) szertnének előállítani. Egyéb teaféleségek (gyümölcs, rooibos, mate, gyógynövények...) esetén is szárítják, vágják,osztályozzák, keverik a különböző növényi részeket.Természetesen van különbség a szálas és a filteres teák között, ami mind ízükben, mind illatukban megmutatkozik. Ezen kívül persze az sem túl meglepő, ha a boltok polcain lévő különböző teák árai között is láthatjuk az eltérést.

Mindezek mellett nyilvánvalóan az is elengedhetetlen, hogy kellően figyeljünk rá, hogyan készítjük el az adott teát, hisz az is igen jelentősen befolyásolni tudja azok ízét. Szálas teák esetén megvan mindegyiknek a maga saját elkészítési módja. A legfontosabbak közé tartozik, hogy milyen meleg vízzel forrázzuk le a teát, milyen eszközt használunk hozzá, valamint, hogy milyen hosszú ideig áztatjuk. Ami talán a legtöbb ember számára magától értetődő az az, hogy a szálas teáknak a jótékony hatásai is sokkal erőteljesebbek, akár a megfázás tüneteinek enyhítését, akár a hasfájás enyhítését szeretnénk az adott teával elérni.

filteres teáknál a filternek köszönhetően nem kell külön szűrőt használni a különböző teák elkészítése során. A szálas teák esetében használhatunk vászon, bambusz teafiltert, amivel a környezetet is védhetjük, és jelentősen csökkenthetjük a csomagolóanyagok használatát. Bár a teljes csomagoásmentességet nehéz elérni úgy, hogy a termék minőségét megőrizzük, kilós vagy 250g-os kiszerelésű tasakos termékeinkkel közelítünk a célhoz. Ne feledjük, hogy a szálas teákból sokkal jobban kioldódnak az ízek, aromák, hatóanyagok. 


ÍRJON NEKÜNK!
Kérdése van a termékeinkkel vagy a tea fogyasztással kapcsolatban? Keressen minket bátran! Írja meg kérdéseit, felvetéseit és mi válaszolunk!