Hogyan készül a finom tea?
A tea készítése nagyon egyszerűnek tűnik, ezért sokan
nem veszik figyelemben a csomagoláson lévő elkészítési és tárolási javaslatot.
Pedig nagy részben ezen múlik, hogy mennyire lesz finom az italunk.
Általános szabály, hogy a jó teához jó minőségű víz
kell. A gyümölcs,- a -rooibos, -a mate-, a gyógynövényteák többsége kevésbé
érzékeny, így minden olyan víz megfelel, amit szívesen megiszunk, mint a
csapvíz (amin nem érződik a klór), szűrt vizek, vagy az alacsonyabb
ásványianyag tartalmú vizek. A fekete, zöld és fehér teák (valódi teák, Camellia sinensis) esetében alacsony
ásványtartamú víz, forrásvíz, esetleg gleccser víz az igazi.
A teavíz
hőmérséklete:
A vizet addig forraljuk, amíg zubog. Arra kell
figyelni, hogy hány perc elteltével öntsük rá a teára a vizet. Minél
érzékenyebb a teafű, annál hosszabb ideig hűtsük vissza a vizet.
Általában a gyümölcs,- a -rooibos, - a mate- a
gyógynövényteákat és a fekete teákat a forrás után egy- két percen belül
felönthetjük.
A zöld, fehér teák esetében érdemes hosszabb időt
várni, ez lehet 3-4 perc is. A víznek kb. 65-80 C fokosnak kell lennie. A
pontos időt nehezen lehet meghatározni, legjobb, ha kitapasztaljuk.
Áztatási idő. Általánosságban a tealevélből készült
teákat 2,5-5 percig hagyjuk állni.
A zöld teáknál lehet még ennél is kevesebb 1-1,5 perc is. A zöld tea
fajtájától is függ, hogy meddig áztassuk. Némelyeknek hosszabb idő után keserű
lesz az ízük.
A teánk akkor sikerült, ha zamatos, harmonikus. Már a
csészében is finoman illatozik. Az orrban a teljes szájüregben érzékeljük.
A kóstolás menete:
1.
Hajoljuk a csésze fölé és mélyen szívjuk
magunkba a z illatot! Hagyjuk, hogy jól átjárja az orrunkat, majd ugyanott lélegezzük
vissza!
2.
Az első kortyot lassan engedjük végig a
szájüregben és a nyelés után érezzük újra az orrban az illatot!
3. Kortyoljunk újra, és figyeljünk és próbáljunk minél több csodát felfedezni a teában!
Hogyan
bontsuk fel a filteres teákat?
A teaboríték kibontása egyszerű, automatikus cselekvésnek
tűnik. Ritkán azonban előfordulhat, hogy nyitás közben a teafilter is kiszakad.
Hogyan előzhetjük ezt meg?
A tasakon belül a tea a filterrel együtt lecsúszok a tasak
aljára. A perforáció, ami a feltépést segíti – a technológiából adódóan-, itt
található. Azért, hogy a filtert ne
szakítsuk fel a borítékkal együtt a következő egyszerű mozdulatot kell tenni:
A tasakot a
perforációnál kell megfogni és egyszer- kétszer megrázni. Ezután a tea a
filterrel együtt átcsúszik a másik oldalra, a tasakot pedig ki tudjuk nyitni
nélkül, hogy a filterezett tea a csészénkbe hulljon.
BOPP -többrétegű
vagy papír aromazáró?
Gyakran lehet látni a boltok polcain többféle csomagolású filteres
teát. Ezek lehetnek BOPP- többrétegű és papír aromazáros filterek. Az, hogy
melyik aromazárót használjuk, főleg a tea típusától függ.
A többrétegű aromazáró- borítékokat általában azoknál a
teáknál alkalmazzuk, amelyek könnyebben elveszítik intenzitásukat, zamatukat a
tárolás folyamán.
A papír aromazáró nem zár olyan erősen, ezért olyan teáknál használjuk,
amik kevéssé érzékenyek, és nehezebben veszítenek a minőségükből.
Minden tea gyógyhatású termék?
A teák finomak, illatosak, átmelegítenek, ha fázunk, hűtenek, ha melegünk
van, segítenek, hogy kellő mennyiségű folyadékot fogyasszunk a nap folyamán.
Élvezettel fogyasztjuk és úgy készíthetjük el, ahogy szeretjük.
Gyakran felmerül a kérdés, hogy minden tea gyógyító hatású?
A teák alapjául szolgáló különféle növényekről elmondható, hogy mind jó hatással vannak a szervezetünkre. Az ember a növényeket ősidők óta használja teaként is, és fogyasztásával erősíti az immunrendszerét, megelőzi a betegségeket. A gyógyhatásukat azonban igazolni kell. Ezért, ha kimondottan a gyógyhatása miatt kell teát inni, akkor csak gyógyszertában kapható, igazolt gyógyhatású terméket érdemes vásárolni. Az élelmiszerboltban kapható teák élelmiszereknek minősülnek, elsősorban élvezeti teák.
Mitől
lehet keserű a tea?
A keserű vagy erősen fanyar íz legtöbbször a tea helytelen
elkészítéséből adódik.
Többnyire túl forró víz vagy a javasoltnál hosszabb ideig
ázik a növény. Ez utóbbi esetben nagy mennyiségben oldódnak ki a csersavas
anyagok (tanninok- növényi
eredetű polifenolok és a szájban összehúzó hatást, kesernyés ízt érzünk.
A csersavnak
különböző izomerjei számos növényben
megtalálhatók, így a kávéban és a teában is..
Koffeinkérdés
Gyakori kérdés, van-e a teában koffein és mekkora mennyiségben. Sok félreértés adódik abból is, hogy mely tea tartalmaz koffeint.
A koffein, vagyis 1,3,7-trimetil-xantin a világon talán leggyakrabban, fogyasztott élénkítő hatás
Koffeinkérdés
Gyakori kérdés, van-e a teában koffein és mekkora mennyiségben.
Sok félreértés adódik abból is, hogy mely tea tartalmaz koffeint.
A koffein, vagyis
1,3,7-trimetil-xantin a világon talán leggyakrabban, fogyasztott élénkítő
hatású alkaloid. A teában a csersavhoz kötötten van jelen, ezért élénkítő
hatása kíméletesebben hat.
Koffeint tartalmazó teák a következők:
Minden teacserjéből (Camellia sinensis) előállított teaféleség
tartalmaz koffeint. Néhány a legismertebbek közül: fekete tea, fehér tea,
puerh, zöld tea, macha, oolong.
A mate,- mely egy teljesen más növény és főként a dél-amerikai
régiókban kedvelt- szintén tartalmaz élénkítő anyagot ( matein).
Mitől függ a koffein mennyisége?
Meghatározhatja többek közt a tea fajtája, a termőterület, az
időjárás, a feldolgozás technológiája, de még az elkészítés módja is. A nagyobb
adag tea, a forróbb víz, a hosszabb áztatási idő magasabb koffeintartalmat
eredményez. Ezért tehát nem jelenthetjük ki, hogy a fekete tea több koffeint
tartalmaz, mint a zöld, mert valójában az áztatási időnek nagyobb befolyása
lehet a koffein mennyiségben.
Hozzávetőleges adatok a koffeintartalomra vonatkozóan:
Fehér tea 30-55 mg
Zöld tea 35-70 mg
Oolong tea 50-75 mg
Fekete tea 60-90 mg
Néhány élelmiszer és ital koffeintartalmát mutatja a következő táblázat:
Mely teák nem tartalmaznak koffeint?
Azok a teák, melyek nem
tartalmaznak koffein tartalmú összetevőt.
Ilyenek a gyümölcsteák, a rooibosteák, a különféle
gyógynöványteák, mint pl a csipkebogyó, a kamilla.
Arra azonban figyelni kell, hogy a különféle gyümölcsös ízesítésű
fekete vagy zöld tea a neve ellenére nem gyümölcstea. Pl. a citrom ízesítésű
fekete tea tartalmaz koffeint.
Hogyan hat a szervezetünkre a koffein?
Serkenti a szívműködést, növeli a pulzusszámot és a vérnyomást.
Fokozza az anyagcserét és vízhajtó hatása is ismert. Éberséget okoz és az
agykéregre gyakorolt hatása következtében élénebbé teszi a gondolkodásunkat
A koffeinhatás mértéke azonban egyénenként változó. Egyesek lényegesen érzékenyebbek rá, míg
mások kevéssé érzékelik hatását. Ezért fontos, hogy tudjuk, naponta hány kávét
estleg teát ihatunk meg anélkül, hogy kellemetlen mellékhatásokkal kelljen
számolnunk.
Hol kaphatók teáink?
A
Gárdonyi Teaház termékei Magyarország egész területén elérhetőek.
Eltérő
választékkel a következő kereskedelmi láncokban kaphatóak: Auchan, Tesco, Coop,
Metro, Spar, Reál, CBA, Rossmann. Időszakosan vagyunk jelen az Aldiban és a
Lidlben.
Cégünk
a Horeca szektorba is szállít. Örömmel állunk a vendéglátásban tevékenykedők rendelkezésére
is.
Teljes
szortimentünk mellett teás különlegességek, teás ajándékok is található
webáruházunkban: www.teahaz-ajandék.hu
Cégeknek,
egyedileg logózott termékeket is kínálunk.
Kérje
ajánlatunkat!
+36
76 556 670