GY.I.K

Hogyan készül a finom tea?

A tea készítése nagyon egyszerűnek tűnik, ezért sokan nem veszik figyelemben a csomagoláson lévő elkészítési és tárolási javaslatot. Pedig nagy részben ezen múlik, hogy mennyire lesz finom az italunk.

 

Általános szabály, hogy a jó teához jó minőségű víz kell. A gyümölcs,- a -rooibos, -a mate-, a gyógynövényteák többsége kevésbé érzékeny, így minden olyan víz megfelel, amit szívesen megiszunk, mint a csapvíz (amin nem érződik a klór), szűrt vizek, vagy az alacsonyabb ásványianyag tartalmú vizek. A fekete, zöld és fehér teák (valódi teák, Camellia sinensis) esetében alacsony ásványtartamú víz, forrásvíz, esetleg gleccser víz az igazi.

 A teavíz hőmérséklete:

A vizet addig forraljuk, amíg zubog. Arra kell figyelni, hogy hány perc elteltével öntsük rá a teára a vizet. Minél érzékenyebb a teafű, annál hosszabb ideig hűtsük vissza a vizet.

Általában a gyümölcs,- a -rooibos, - a mate- a gyógynövényteákat és a fekete teákat a forrás után egy- két percen belül felönthetjük.

A zöld, fehér teák esetében érdemes hosszabb időt várni, ez lehet 3-4 perc is. A víznek kb. 65-80 C fokosnak kell lennie. A pontos időt nehezen lehet meghatározni, legjobb, ha kitapasztaljuk.

Áztatási idő. Általánosságban a tealevélből készült teákat 2,5-5 percig hagyjuk állni.  A zöld teáknál lehet még ennél is kevesebb 1-1,5 perc is. A zöld tea fajtájától is függ, hogy meddig áztassuk. Némelyeknek hosszabb idő után keserű lesz az ízük.

 

A teánk akkor sikerült, ha zamatos, harmonikus. Már a csészében is finoman illatozik. Az orrban a teljes szájüregben érzékeljük.

A kóstolás menete:

1.     Hajoljuk a csésze fölé és mélyen szívjuk magunkba a z illatot! Hagyjuk, hogy jól átjárja az orrunkat, majd ugyanott lélegezzük vissza!

2.     Az első kortyot lassan engedjük végig a szájüregben és a nyelés után érezzük újra az orrban az illatot!

3.     Kortyoljunk újra, és figyeljünk és próbáljunk minél több csodát felfedezni a teában!Hogyan bontsuk fel a filteres teákat?

A teaboríték kibontása egyszerű, automatikus cselekvésnek tűnik. Ritkán azonban előfordulhat, hogy nyitás közben a teafilter is kiszakad. Hogyan előzhetjük ezt meg?

A tasakon belül a tea a filterrel együtt lecsúszok a tasak aljára. A perforáció, ami a feltépést segíti – a technológiából adódóan-, itt található.  Azért, hogy a filtert ne szakítsuk fel a borítékkal együtt a következő egyszerű mozdulatot kell tenni:

 A tasakot a perforációnál kell megfogni és egyszer- kétszer megrázni. Ezután a tea a filterrel együtt átcsúszik a másik oldalra, a tasakot pedig ki tudjuk nyitni nélkül, hogy a filterezett tea a csészénkbe hulljon.

 

BOPP -többrétegű vagy papír aromazáró?

Gyakran lehet látni a boltok polcain többféle csomagolású filteres teát. Ezek lehetnek BOPP- többrétegű és papír aromazáros filterek. Az, hogy melyik aromazárót használjuk, főleg a tea típusától függ.

A többrétegű aromazáró- borítékokat általában azoknál a teáknál alkalmazzuk, amelyek könnyebben elveszítik intenzitásukat, zamatukat a tárolás folyamán.

A papír aromazáró nem zár olyan erősen, ezért olyan teáknál használjuk, amik kevéssé érzékenyek, és nehezebben veszítenek a minőségükből.

 

Minden tea gyógyhatású termék?

A teák finomak, illatosak, átmelegítenek, ha fázunk, hűtenek, ha melegünk van, segítenek, hogy kellő mennyiségű folyadékot fogyasszunk a nap folyamán. Élvezettel fogyasztjuk és úgy készíthetjük el, ahogy szeretjük. 

Gyakran felmerül a kérdés, hogy minden tea gyógyító hatású?

A teák alapjául szolgáló különféle növényekről elmondható, hogy mind jó hatással vannak a szervezetünkre. Az ember a növényeket ősidők óta használja teaként is, és fogyasztásával erősíti az immunrendszerét, megelőzi a betegségeket. A gyógyhatásukat azonban igazolni kell. Ezért, ha kimondottan a gyógyhatása miatt kell teát inni, akkor csak gyógyszertában kapható, igazolt gyógyhatású terméket érdemes vásárolni. Az élelmiszerboltban kapható teák élelmiszereknek minősülnek, elsősorban élvezeti teák.Mitől lehet keserű a tea?

A keserű vagy erősen fanyar íz legtöbbször a tea helytelen elkészítéséből adódik.

Többnyire túl forró víz vagy a javasoltnál hosszabb ideig ázik a növény. Ez utóbbi esetben nagy mennyiségben oldódnak ki a csersavas anyagok (tanninok- növényi eredetű polifenolok és a szájban összehúzó hatást, kesernyés ízt érzünk.

A csersavnak különböző izomerjei számos növényben megtalálhatók, így a kávéban és a teában is.. Koffeinkérdés Gyakori kérdés, van-e a teában koffein és mekkora mennyiségben. Sok félreértés adódik abból is, hogy mely tea tartalmaz koffeint. A koffein, vagyis 1,3,7-trimetil-xantin a világon talán leggyakrabban, fogyasztott élénkítő hatás

 

 

Koffeinkérdés

Gyakori kérdés, van-e a teában koffein és mekkora mennyiségben. Sok félreértés adódik abból is, hogy mely tea tartalmaz koffeint.

A koffein, vagyis 1,3,7-trimetil-xantin a világon talán leggyakrabban, fogyasztott élénkítő hatású alkaloid. A teában a csersavhoz kötötten van jelen, ezért élénkítő hatása kíméletesebben hat.

Koffeint tartalmazó teák a következők:

Minden teacserjéből (Camellia sinensis) előállított teaféleség tartalmaz koffeint. Néhány a legismertebbek közül: fekete tea, fehér tea, puerh, zöld tea, macha, oolong.

A mate,- mely egy teljesen más növény és főként a dél-amerikai régiókban kedvelt- szintén tartalmaz élénkítő anyagot ( matein).

Mitől függ a koffein mennyisége?

Meghatározhatja többek közt a tea fajtája, a termőterület, az időjárás, a feldolgozás technológiája, de még az elkészítés módja is. A nagyobb adag tea, a forróbb víz, a hosszabb áztatási idő magasabb koffeintartalmat eredményez. Ezért tehát nem jelenthetjük ki, hogy a fekete tea több koffeint tartalmaz, mint a zöld, mert valójában az áztatási időnek nagyobb befolyása lehet a koffein mennyiségben.

Hozzávetőleges adatok a koffeintartalomra vonatkozóan:

Fehér tea 30-55 mg 
Zöld tea 35-70 mg 
Oolong tea 50-75 mg 
Fekete tea 60-90 mg 

Néhány élelmiszer és ital koffeintartalmát mutatja a következő táblázat:Mely teák nem tartalmaznak koffeint?

 Azok a teák, melyek nem tartalmaznak koffein tartalmú összetevőt.

Ilyenek a gyümölcsteák, a rooibosteák, a különféle gyógynöványteák, mint pl a csipkebogyó, a kamilla.

Arra azonban figyelni kell, hogy a különféle gyümölcsös ízesítésű fekete vagy zöld tea a neve ellenére nem gyümölcstea. Pl. a citrom ízesítésű fekete tea tartalmaz koffeint.

 

Hogyan hat a szervezetünkre a koffein?

Serkenti a szívműködést, növeli a pulzusszámot és a vérnyomást. Fokozza az anyagcserét és vízhajtó hatása is ismert. Éberséget okoz és az agykéregre gyakorolt hatása következtében élénebbé teszi a gondolkodásunkat

A koffeinhatás mértéke azonban egyénenként változó.  Egyesek lényegesen érzékenyebbek rá, míg mások kevéssé érzékelik hatását. Ezért fontos, hogy tudjuk, naponta hány kávét estleg teát ihatunk meg anélkül, hogy kellemetlen mellékhatásokkal kelljen számolnunk.

 

Hol kaphatók teáink?

A Gárdonyi Teaház termékei Magyarország egész területén elérhetőek.

Eltérő választékkel a következő kereskedelmi láncokban kaphatóak: Auchan, Tesco, Coop, Metro, Spar, Reál, CBA, Rossmann. Időszakosan vagyunk jelen az Aldiban és a Lidlben.

Cégünk a Horeca szektorba is szállít. Örömmel állunk a vendéglátásban tevékenykedők rendelkezésére is.

Teljes szortimentünk mellett teás különlegességek, teás ajándékok is található webáruházunkban: www.teahaz-ajandék.hu

Cégeknek, egyedileg logózott termékeket is kínálunk.

Kérje ajánlatunkat!

info@teahaz-ajandk.hu

+36 76 556 670

ÍRJON NEKÜNK!
Kérdése van a termékeinkkel vagy a tea fogyasztással kapcsolatban? Keressen minket bátran! Írja meg kérdéseit, felvetéseit és mi válaszolunk!