MILYEN TEÁT ADHATOK A GYERMEKEMNEK?

Azt fontos megjegyeznünk, hogy semmiképp sem szabad túl korán elkezdeni gyógyteával itatni gyermekeinket, mert ez esetben könnyen alakulhat ki allergia. Egy éves ko előtt  mindig kérjük ki az egészségügyi szakemberek véleményét. A legtöbbször mindenki a tél folyamán nyúl bármiféle teához, főként melegítő hatása miatt.

Gyümölcsteákat már kicsi korukban is fogyaszthatnak, de érdemes ezeket is hígítva elkészíteni, ugyanis elég alacsony pH értékkel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy savasak, vagyis a túlzott fogyasztásuk érzékennyé teheti a gyomrukat. A gyümölcsteákon kívül természetesen a minden mentes teákat is nyugodtan fogyaszthatják a kisebbek.

Fontos tehát, hogy gyermekünk fogyasszon teát is, ezzel segítve a szervezet napi folyadékszükségletét.

Abban az esetben, ha olyan pici gyermekről beszélünk, akit még szoptatnak, úgy érdemes inkább az édesanyának innia a különböző gyógynövényekből készítette teát, ugyanis úgy sokkal jobban tudnak érvényesülni a készítmény jótékony hatásai.

Bármilyen tünetről legyen is szó, a legtöbb esetben megvan, hogy mire melyik gyógytea a leghatásosabb. A fekete tea, valamint a zöld tea hatásos lehet hasmenés ellen, valamint szinte bármilyen gyomorrontás esetén, de kisgyerekeknek nem ajánlatos koffeintartalma miatt. A felfújódásra például az édesköményt ajánlják, míg székrekedésnél az ánizsmagból készített teákat. Mivel gyermekekről van szó, minden esetben hígabbra készítsük el a forrázatot, mintha magunknak készítenénk, illetve az áztatási idő is legyen rövidebb. 

Amennyiben gyermekünk elérte a 6 hónapos kort, probléma esetén már adhatunk neki kaukkfüvet, bodzavirágotcsipkebogyótcitromfüvet, lándzsás útifüvet. Ezekre főként a hideg időben van szükség. Ezeken kívül még kamillateát is adhatunk a kicsiknek, viszont ezzel nagyon óvatosan kell bánnunk, hisz gyakori alkalmazása szárítja a bélrendszer, valamint allergia is kialakulhat. Amíg gyermekünk el nem éri a 3 éves kort, addig nem nagyon van más gyógynövényekre szüksége.

Továbbá ami talán az egyik legfontosabb, hogy semmiképp se keverjük a gyógynövényeket. Egyszerre csak egy félét használjunk, ugyanis, ha bármilyen allergiás tünet jelentkezik, nem fogjuk tudni, hogy mitől van.

Amint betölti gyermekünk a 3 éves kort, már bátrabban fogyaszthatják a gyógyteákat, azonban ebben az esetben is elengedhetetlen a szakértők véleménye, tanácsa. Ekkor is érdemes kevesebb gyógynövényt alkalmazni, ugyanis a fejlődésben lévő szervezet sokkal érzékenyebb és ennek köszönhetően sokkal intenzívebben reagál.

Természetesen vannak olyan növények is, amiket érdemes egy bizonyos korig kerülni. Ezek közé tartoznak például a mentafélék. Ezeket ajánlott kizárólag 7-8 éves kor felett adni gyermekünknek, ugyanis könnyen okozhat fulladást.

Természetesen a teákat sem csupán belsőlegesen alkalmazhatjuk gyermekeinken. Akár fürödhetnek is benne, inhalálhatnak, gargarizálhatnak vele, de ezen felül akár a sebeket is borogathatjuk vele vagy készíthetünk kenőcsöt, krémet is belőle, némelyikből esetleg párnát is csinálhatunk, hogy még pihentetőbb legyen az alvás.

ÍRJON NEKÜNK!
Kérdése van a termékeinkkel vagy a tea fogyasztással kapcsolatban? Keressen minket bátran! Írja meg kérdéseit, felvetéseit és mi válaszolunk!