A tea és a koffein

Először is tisztáznunk kell, hogy milyen fajta teáról beszélünk. A magyar nyelvben teának hívunk minden főzetet, forrázatot, amit friss vagy szárított növényi részekből készítünk. Lehetnek ezek gyógynövények, mint pl. menta, kamilla, gyümölcs aszalványok, és maga a tea növény is.

Valójában az „igazi tea” a teacseje leveléből készül. Lehet az zöld tea, fehér tea, sárga tea, fekete tea, oolong, vagy pu-erh. Ezek mind ugyanazon növény különböző feldolgozottságú változatai.

Azokban az italokban, melyek a teacserje (camellia sinensis) vagy a mate levelét tartalmazzák található koffein.

A bennük lévő koffein mennyiségét nem lehet pontosan megmondani, hiszen több minden befolyásolhatja. A növény fajtája, termőhelye, a szüret ideje, és a forrázat hígítása is, vagyis mennyi vízzel öntjük fel a teánkat.

A tea ízesítése, filteres vagy ömlesztett viszont nem befolyásolja a koffeintartalmat.

Létezik koffeinmentes tea?

Igen. Ahogyan van koffeimnenetes kávé, úgy tea is. Különböző technológiával ki tudják vonni vagy csökkenteni a teából a koffeint.

Azok a „teák”, melyek nem tartalmazzák a tea vagy mate növényt természetüknél fogva mentesek a koffeintől. Ide taroznak a különféle herba szárítmányok: virágok, levelek, gyökerek, gyümölcsök.

Néhány példa: csipkebogyó, rooibos, menta, mályvavirág, hibiszkusz, gyümölcsteák

Tea vagy kávé?

Fontos tudnunk azt is, hogy a teában lévő koffein inkább stimuláló, míg a kávéban lévő irritáló, izgató hatást vált ki.

Ennek az oka, hogy a teában a koffein a csersavhoz kötődik, ezáltal a központi idegrendszerre fejti ki hatását, hosszantartóan és gyengéden élénkít. A kávé ezzel ellentétben gyorsan, lökésszerűen, a szív- és érrendszeren keresztül hat. A hatás intenzívebb, és rövidebb.

ÍRJON NEKÜNK!
Kérdése van a termékeinkkel vagy a tea fogyasztással kapcsolatban? Keressen minket bátran! Írja meg kérdéseit, felvetéseit és mi válaszolunk!