Először is tisztáznunk kell, hogy milyen fajta teáról
beszélünk. A magyar nyelvben teának hívunk minden főzetet, forrázatot, amit friss
vagy szárított növényi részekből készítünk. Lehetnek ezek gyógynövények, mint
pl. menta, kamilla, gyümölcs aszalványok, és maga a tea növény is.
Valójában az „igazi tea” a teacseje leveléből készül. Lehet az
zöld tea, fehér tea, sárga tea, fekete tea, oolong, vagy pu-erh. Ezek mind
ugyanazon növény különböző feldolgozottságú változatai.
Azokban az italokban, melyek a teacserje (camellia
sinensis) vagy a mate levelét tartalmazzák található koffein.
A bennük lévő koffein mennyiségét nem lehet pontosan
megmondani, hiszen több minden befolyásolhatja. A növény fajtája, termőhelye, a
szüret ideje, és a forrázat hígítása is, vagyis mennyi vízzel öntjük fel a
teánkat.
A tea ízesítése, filteres vagy ömlesztett viszont nem
befolyásolja a koffeintartalmat.
Létezik koffeinmentes tea?
Igen. Ahogyan van koffeimnenetes kávé, úgy tea is. Különböző
technológiával ki tudják vonni vagy csökkenteni a teából a koffeint.
Azok a „teák”, melyek nem tartalmazzák a tea vagy mate
növényt természetüknél fogva mentesek a koffeintől. Ide taroznak a különféle
herba szárítmányok: virágok, levelek, gyökerek, gyümölcsök.
Néhány példa: csipkebogyó, rooibos, menta, mályvavirág,
hibiszkusz, gyümölcsteák
Tea vagy kávé?
Fontos tudnunk azt is, hogy a teában lévő koffein inkább
stimuláló, míg a kávéban lévő irritáló, izgató hatást vált ki.
Ennek az oka, hogy a teában a koffein a csersavhoz kötődik,
ezáltal a központi idegrendszerre fejti ki hatását, hosszantartóan és gyengéden
élénkít. A kávé ezzel ellentétben gyorsan, lökésszerűen, a szív- és
érrendszeren keresztül hat. A hatás intenzívebb, és rövidebb.